Wednesday, 23 November 2011

MAKANAN SEIMBANG

EMPAT KUMPULAN MAKANAN (ASAS) YANG SEIMBANG DAN PENTING
KUMPULAN
BILANGAN HIDANGAN HARIAN
KEPERLUAN HARIAN (SAIZ HIDANGAN)
SUSU
Dewasa 2
Kanak-kanak 3
Remaja 4
1 cawan susu tidak berlemak (non fat)
1 cawan (6oz) lemak, aiskrim
1 oz keju
DAGING
2 atau lebih
1 sehingga 3 oz daging ayam, itik, daging tidak berlemak, dan ikan
1 cawan kacang yang kering
Legumes – makanan yang kaya dengan protein sayuran,  mentega kacang, telur dan hasil ternakan.
BUAH-BUAHAN DAN SAYUR-SAYURAN
4 atau lebih (segar, disejukkan,  ditinkan)
Sayuran yang hijau atau kekuningan
I cawan sayur-sayuran,
I biji buah sederhana besar
½  cawan manisan
ROTI DAN BIJIRIN
4 (bijirinnya sempurna)
1 keping roti
½ keping nasi, mee
1 oz kacang

No comments:

Post a Comment